5 Tips om galm te verminderen en akoestiek te verbeteren met akoestische panelen

Verminder storende galm en verbeter de akoestiek met deze 5 praktische tips.

Het meest voorkomende akoestisch probleem is te veel galm. Er ontstaan ongewenste reflecties van de wanden en het plafond. Tevens blijft het geluid te lang heen- en weerkaatsen tussen de wanden en tussen de vloer en het plafond.

Ongewenste geluidsreflecties in een kamer

Hoe verminder je de overmatige reflecties en galm:

  1. Gebruik geluiddempende materialen. Een kleed of gordijnen kunnen al wat helpen, maar vaak niet voldoende. Het beste zijn echte akoestische panelen; hiermee worden de ongewenste geluidsreflecties zeer goed geabsorbeerd omdat ze werken bij lage, midden en hoge tonen.
  2. Gebruik het plafond als plek voor akoestische panelen. Het plafond en de vloer zijn vaak de grootste oppervlakken in een kamer. Daartussen zijn dan ook de meeste ongewenste geluidsreflecties. Het plafond is dus vaak de meest effectieve plek voor akoestische panelen.
  3. Als er geen plek is aan het plafond is, gebruik de de wand als plek voor één of meerdere akoestische wandpanelen. Wandpanelen dempen de galm net zo goed, maar je hebt ervoor plek aan de wand nodig.
  4. Plaats de panelen aan één kant. Om dat galm ontstaat door het heen- en weerkaatsen van geluid tussen het plafond en de vloer en tussen de wanden, hoef je de geluidsabsorberende panelen maar aan één van de twee kanten te plaatsen; direct tegenover elkaar is niet nodig.
  5. Plaats de panelen dicht bij de bron. Akoestische wandpanelen en plafondpanelen werken het beste als ze dicht bij de geluidsbron of dichtbij de plek waar je het storend hoort geplaatst worden. 
Praktijktips akoestiek verbeteren